Begravningsgäst

Hedra den avlidna och anhöriga, läs dödsannons och anmäl dig till minnesstund.
Ska du på begravning och vill veta mer om en ceremoni? Här nedan får du råd och stöd.

Anmälan till minnesstund

Tänk på att anmäla dig i så god tid som möjligt före begravningen. Är du sent ute, ring hellre! Vårt telefonnr är 08-663 16 15. Vi svarar dygnet runt.

Beställ blommor till begravningen

Blommor förmedlar känslor som är svåra att uttrycka i ord. Det är därför de så ofta används vid ceremonier av olika slag; för att uttrycka både sorg och glädje. Ett välgjort arrangemang är vackert och en viktig stämningsbärare.

Vår specialitet är dekorationer med växter/blommor från naturen och vad som finns den aktuella årstiden.

Besök gärna webbshoppen för att se på begravningsblommor

Beställ begravningsblommorna genom oss på Wærners och få kostnadsfri leverans! (Leveranskostnaden är annars 99 kronor.) Du kan antingen ringa oss på telefon 08-663 16 15 eller själv beställa dina blommor i webbshoppen - logga då in med användarnamn info@waerners.se och lösenord waerners, så levereras blommorna till begravningen utan extra kostnad.

Vi samarbetar med Nihlstens Blommor på Karlavägen 24 i Stockholm.
Telefonnumret till Nihlstens är 08-611 06 82.

Ledighet för att gå på begravning

Du har enligt "Lag om rätt till ledighet av trängande familjeskäl (SFS 1998:209)" rätt till ledighet från ditt arbete när någon nära anhörig dör. Lagen reglerar endast rätt till ledighet, inte rätt till betald ledighet (permission).

Det anses vara praxis och god sed inom arbetslivet att permission beviljas när någon nära anhörig dör. Medger din arbetsgivare inte permission kan du be facket förhandla för din räkning.

Med nära anhörig menas vanligtvis maka, make, sammanboende, registrerad partner, barn, barnbarn, syskon, föräldrar, mor- och farföräldrar samt svärföräldrar.

Vett och etikett vid begravningen

Begravningsgästernas klädsel

Om anhöriga inte meddelat några speciella önskemål vad gäller begravningsgästernas klädsel gäller för män svart kostym, vit skjorta och svart eller vit slips (vit för de närmaste och svart för övriga).

För kvinnor är det korrekt med svart klänning eller dräkt, alternativt svart kjol eller byxor med svart eller vit blus.

Färgvalet svart är alltid rätt. Som alternativ fungerar även grått, mörkblått eller andra mörka, diskreta färger.

Var ska man sitta i kyrkan/kapellet?

Det vanligaste är att familj och släkt sitter på en sida och vänner och bekanta på den andra sidan, men andra placeringsformer förekommer beroende på antalet gäster och deras relation till den avlidna.

Fråga oss gärna vad som gäller för just den begravning du ska besöka!